Amity Street Residence by Selma Akkari and Rawan Muqaddas


Amity Road is a structure-led advancement undertaking by Selma Akkari, in collaboration with Rawan Muqaddas. Located in the historic Cobble Hill district, the Brooklyn condominium sits on the 4th flooring of a stone setting up designed in 1910, overlooking a lush tree line on a quiet cobblestone street at the corner of Amity and Clinton. The charming apartment hadn’t been touched due to the fact the ‘60s sustaining a feeling of character that the duo resolved to construct on.

Longtime good friends and Pratt Architecture classmates, Akkari and Muqaddas, observed themselves aligned with a related perception- that in architecture and design and style, a area embodies the notion of making lovely designs that are manufactured to very last, and make certain that integrity and aesthetics choose centre phase. After getting her Bachelor in Architecture from Pratt Institute, Selma Akkari started out her profession in New York, in which she worked on many hospitality and residential jobs. From significant architecture tactics, and creating floor-up structures to lesser boutique studios crafting intimate spaces, she learnt from doing work in distinct environments and numerous job scales. Her style method is guided by the knowledge of design and element, with a aim on exploratory research and a passion for developing areas that increase the human experience. She explores the harmony between small yet heat structure. Rawan Muqaddas designed London her base immediately after graduating from Columbia graduate university of preparing and preservation (GSAPP). She is now doing the job on residential and hospitality tasks amongst London, New York, and the Center East.

The Amity Street collaboration arrived about just after a developer approached them with a one of a kind vision in brain for a entire gut renovation of the unit. The program was to improve the worth of the house by means of a sustainable design lens that maintained a high-conclusion aesthetic. The New York Metropolis sector becoming fairly competitive, intended the house required to cater to a new wave of Cobble Hill potential buyers hunting for households – good and progressive preparing was critical.

Akkari and Muqaddas focused on the method from conception to supply, starting off with very careful focus to element via drawings, to selecting the appropriate consultants and contributors to get on board. The duo was adamant about performing with design-savvy creators and artisans, prioritizing females-operate and nearby firms for the job the two call their first.

An escape from the busy Brooklyn streets, the coronary heart of the residence was very carefully curated. Preserving the kitchen area airy and open up, it was conceived as aspect of the dwelling room with an emphasis on the extended marble shelf in place of higher cupboards. The shelf topped by two sconces serves as a backdrop showcasing the honed purple-eco-friendly veined marble. The format then allows the fridge to be tucked away from the dining home, leaving it unseen. The bedrooms were being perceived as a instant of serenity with built-in open up shelves and an ensuite stroll-in closet and toilet. An operable skylight was introduced in the second bed room, allowing even extra gentle to flood by way of the 16-window corner apartment. With adaptability in thoughts, an substitute floor plan was conceived, allowing for the addition of a 3rd bed room with minimal development. The residing space then remains open up, boasting the two historic bay home windows overlooking Amity Avenue.


The designers observed possible centred all-around the building’s legacy. A dialogue of opposites was the main concept powering the generation minimum but heat, understated, nevertheless rich. This concept was materialized by the pairing of an aluminium-clad kitchen towards a classic rounded arch, and hand-made ceramic tiles versus soft present-day lights. A warm colour palette was deployed to unify the areas by way of gentle oak floors, product-hued partitions that contrasted with dim stone, and stained wooden inset bookshelves.

‘A dialogue of opposites was the key topic at the rear of the generation negligible but warm, understated nevertheless prosperous.’— Akkari & Muqaddas

In order to carry the room to its whole life, the duo called in The Somerset Dwelling for a staging collaboration. With an innate link aesthetically and energetically, their vision of bringing jointly a fruits of distinctive cultures and eras from Italian and Danish Contemporary blended with a sprinkling of Baroque and Primitive influences rapidly remodeled the area. 

‘Selma’s intense attention to element and combine of materials truly captivated us – it was apparent there was an rapid synergy amongst the both of us. The arched entryways, and an open airy layout, immediately felt would pair beautifully with our curated choices which brought in some warmer textures, tones and patina to the room.’ – Alan Eckstein, founder The Somerset Household

On a back-drop of refined aspects and a mixture of materials, Somerset launched warmer textures, tones, and patina to the space, in a modern however heat and one of a kind room that feels design-centric but also personal and inviting. 

‘With Selma, the partnership was completely collaborative which is something we worth and enables for the project to evolve in an natural and organic way.’ – Alan Eckstein



Supply hyperlink